De cele mai multe ori când ne gândim la un anume produs sau serviciu ne vine în minte logo-ul, care este într-adevăr un element crucial într-un business, dar pentru a crea o imagine vizuală profesională este nevoie de mult mai mult decat un nume și un logo. Brand-ul este reprezentat de diverse elemente grafice inerente care creează și formulează o identitate vizuală remarcabilă.
Atunci când gândim o identitate trebuie să avem ca referință o limbă vizuală completă care să se aplice și să comunice începând cu social media și website până la ambalajul produsului tău.
În acest articol am împărtășit cu voi cum să utilizați logo-ul și elementele de brand și ce sunt acestea.
Logo-ul primar
Aceasta este varianta principală a logo-ului care va reprezenta întreaga imagine vizuală a brand-ului tău. Logo-ul primar trebuie folosit înainte de orice altă alternativă, deoarece este forma completă a identității și varianta după care vrei să te recunoască potențialii clienți. Este utilizat de obicei ca header pentru website și social media dar și imprimat pe cărți de vizită, panouri publicitare sau pe semne luminoase.
Logo-uri alternative
Logo-urile alternative sunt variante ale logo-ului principal. Acestea ar trebui să fie similare cu varianta primară a logo-ului, dar pot fi diferite în ceea ce privește culoarea sau aspectul. Sunt situații în care spațiul este limitat (ex. imaginea de profil facebook care este pătrată) și varianta principală a logo-ului nu ar încăpea, este ideal să ai la îndemână o alternativă care să se potrivească. Aici putem include drept exemple: monograma, icon-ul, submark, lettermark dar și variații cromatice ale logo-ului principal.
Favicon
Când spunem favicon ne referim la o pictogramă asociată cu adresa URL a brand-ului și afișată în bara de adrese a unui browser. Favicon-ul este o icoană mică cu dimensiuni maxime de 64×64 pixeli, de aceea, de obicei se optează pentru o singură literă reprezentativă, o simplă iconiță/imagine sau un submark.
Semnătura
Semnătura este un element de branding suplimentar pe care nu o să-l regăsim obligatoriu la orice brand, dar care adaugă o notă mai personală. Semnătura poate fi utilizată pentru a completa imaginea de ansamblu a unui brand și folosită oriunde dorești să te semnezi, de la papetărie, e-mail-uri, postări de blog, cărți de vizită până la ambalaje.
Paleta cromatică
Paleta cromatică este alcătuită din culorile care-ți reprezintă brand-ul și este definită de obicei de culorile din logo-ul primar. (vezi ce este un logo/culoare) Pentru a asigura coerența, recomandarea mea este să te limitezi la 3-6 culori principale și câteva nuanțe și tonuri derivate din acestea, numite culori adiționale sau secundare. Atunci când primești fișierele sursă ale identității tale vizuale asigură-te că primești și codurile de culoare Pantone, CMYK și RGB.
Fonturile
Fontul este un set de caractere grafice (litere, cifre și simboluri) atent ales pentru a reprezenta brand-ul tău. De cele mai multe ori se folosesc 3 fonturi. (pot fi mai multe sau mai puține)
1. Fontul de bază sau principal – se regăsește în logo (logotip) sau este folosit pentru scrierea titlurilor
2. Fontul secundar sau alternativ – este utilizat de obicei pentru slogan sau subtitluri
3. Body font – este un font cu un caracter regular, un font lizibil, folosit îndosebi pentru corpuri mari de text (ex. paragrafe)
Cred că este foarte important să menținem o legătură sinergică între logo și elementele de brand pentru a beneficia de o imagine vizuală completă și coerentă. Aceste elemente vizuale, care poate par neînsemnate, sunt niște instrumente importante, care folosite în mod corespunzător aduc valoare, consistență și împreună formează identitatea unui business memorabil.